
Rozwój metod
NOW to lider w dziedzinie tworzenia nowych metod. W kwietniu 2005 roku otrzymaliśmy potwierdzenie tego faktu, gdy Komisja Metod Badania Suplementów Diety AOAC jednogłośnie wybrała metodę oznaczania i badania siarczanu glukozaminy firmy NOW jako oficjalną metodę rekomendowaną przez AOACSM.
Dokładne metody analityczne gwarantują i umożliwiają produkcję wyrobów wysokiej jakości. Naukowcy NOW opracowali wiele doskonałych metod analitycznych, aby wspomóc rozwój produktu i zachować kontrolę jakości. Oparto je na danych naukowych. Większość to innowacyjne wykorzystanie prostych procedur, wymagające mniej czasu i obniżające koszty przeprowadzenia standardowych badań. Metody analityczne NOW są uznawane przez AOAC International, istniejące od 120 lat stowarzyszenie naukowe non-profit promujące wiarygodność metod analitycznych na całym świecie.
Nowoczesne technologie

Spektroskopia FTIR oraz bliska-FTIR umożliwiają potwierdzenie czystości i tożsamości surowców. W ramach tej metody następuje przemiatanie próbki za pomocą wiązki promieniowania podczerwongo i ustalenie grup funkcyjnych obecnych w analizowanym związku. Aby zapewnić szybką, dokładną analizę, NOW Foods korzysta z obu metod (FTIR i bliska-IR) przy ocenie surowców przed rozpoczęciem produkcji.

Wysokowydajny chromatograf cieczowy (HPLC) umożliwia badanie i sprawdzanie aktywności produktow gotowych i surowców. Na przykład używamy HPLC do pomiaru ilości aktywnych jonów SAMe w suplementach SAMe lub zawartości partenolidu w organicznym złocieniu maruny. HPLC umożliwia naszym specjalistom badanie i oddzielanie składników aktywnych z roztworu przepuszczanego przez specjalną kolumnę separacyjną z fazą ruchomą. Mierzymy oddzielone składniki za pomocą światła ultrafioletowego lub innych metod. NOW posiada obecnie 7 chromatografów cieczowych, które działają przez 24 godziny na dobę.

System szybkiego wykrywania Soleris 128 sygnalizuje obecność drobnoustrojów poprzez monitorowanie pH oraz innych reakcji biochemicznych, przy czym wystarcza jedna komórka. System wykorzystuje przesiewanie surowców, materiałów produkcyjnych oraz próbek produktów gotowych do szybkiego wykrywania drobnoustrojów. Specjaliści NOW mogą szybko wykrywać i mierzyć dokładniej bilans wzrostu drobnoustrojów. Dzięki temu można zbadać więcej produktów NOW, aby zapewnić wyższy poziom bezpieczeństwa.