
Przepisy
Ciasto z truskawkami
Składniki:
						3-4 jajka
						1 margaryna
						2 płaskie łyżki proszku BetterStevia
						1 ½ szklanki mąki pszennej
						½ szklanki mąki ziemniaczanej
						2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
						Wanilia do smaku
						¾ kg truskawek
Wykonanie:
Rozpuścić całą margarynę i przestudzić. Wsypać proszek BetterStevia i miksować. Następnie  dodać całe jajka i dalej miksować. Przesianą mąkę z proszkiem wsypywać powoli i miksować. Można zetrzeć szczyptę laski wanilii. Wylać ciasto na blachę.
Umyte truskawki ułożyć na cieście (jeśli są duże można je przekroić na pół). Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C  na ok. 50 min.

Ciasto jogurtowe
Składniki:
						3 szklanki mąki pszennej
						4 jajka
						¾ szklanki oleju
						1 szklanka jogurtu
						2 płaskie łyżki proszku Better stevia
						2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem przez ok. 5 minut aż zrobią się białe i zwiększą objętość. Następnie wlewamy jogurt i olej nadal miksując. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach miksera. Przelewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 45 minut.

MUS POMARAŃCZOWY
Składniki
						2 pomarańcze
						1 limonka
						3 jajka
						2 saszetki BetterStevia
						3 łyżki skrobi kukurydzianej
						500 ml chudego mleka
						Listek stewii lub mięty, garść pistacji do przystrojenia
						około 4 porcje
Wykonanie
Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, z obu pomarańczy  i limonki wycisnąć sok. Wlać do rondelka razem ze skórką (łyżeczkę soku zostawić do białek), dodać żółtka i 2/3 słodzika, a po dokładnym wymieszaniu - skrobię. Podgrzewać do zgęstnienia, a potem partiami dodawać mleko, ubijając lekko żeby nie powstały grudki. Gotowy "budyń" zdjąć z ognia i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały słodzik i ubijać aż będą białe i lśniące. Dodać pozostały sok z pomarańczy, ubijać jeszcze przez chwilę. 1/3 piany wymieszać z budyniem do całkowitego rozluźnienia masy, a potem dodać resztę, mieszając już bardzo delikatnie, żeby nie popsuć konsystencji. Podzielić na porcje w pucharkach lub innych naczyniach i schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Udekorować ćwiartkami pomarańczy i orzeszkami pistacjowymi.

Naturalna Lemoniada
Składniki
						½ szklanki soku z cytryny
						3 i ½ szklanki wody
						1 łyżeczka Better Stevii w proszku
Sposób przyrządzania
						Wymieszać składniki w dzbanku. Można podawać z plasterkami cytryny i jabłka.

Jabłka z orzechową kruszonką
Deser dla 7 osób
Składniki
						
5 szklanek obranych ze skórki, pociętych w plasterki jabłek
						¼ - ½ szklanki posiekanych orzechów
						¼ szklanki wiórków kokosowych
						½ szklanki mąki jęczmiennej
						¼ łyżeczki Stevia Extract w proszku
						½ szklanki plus 2 łyżki stołowe płatków owsianych (dla lepszego efektu mogą być trochę zmielone za pomocą blendera)
						6 łyżek stołowych oleju
						¼ szklanki soku z jabłek
						½ łyżeczki cynamonu
						Szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzania
	Wyłóż jabłka na średniej wielkości naoliwioną formę do pieczenia, posyp gałką muszkatołową i cynamonem. W misce wymieszaj razem mąkę, Stevię, płatki owsiane. Nastepnie dodaj olej, orzechy i wiórki kokosowe. Wyłuż na jabłka w formie. Piec w 350°C w uprzednio podgrzanym piekarniku przez ok. 50 min. Na 15 min przed wyjęciem z pieca okryj folią aluminiową z wierzchu, aby uniknąć przypieczenia z góry.
Podawać na ciepło z lodami lub na zimno.




