
Jakość to surowy nadzór i analiza laboratoryjna

Badanie surowców, receptur i gotowych produktów to stały element działalności NOW Foods. Doświadczeni, wykształceni i wykwalifikowani pracownicy techniczni polegają na najnowszych technologiach w celu wykonywania różnych badań w ramach procesu produkcyjnego.

Dokładna inspekcja wstępna to jedna z wielu kontroli stosowanych przez firmę NOW w celu zapewnienia bezpieczeństwa wszystkich produktów. Wykwalifikowani pracownicy magazynu prowadzą szczegółowe oceny każdej dostawy, kontrolując występowanie uszkodzeń, szkodników, szkód wodnych oraz innych zanieczyszczeń. Etykiety składników zostają sprawdzone, a składniki poddane kwarantannie. Szczególną uwagę poświęcamy produktom organicznym certyfikowanym oraz innym unikalnym i wrażliwym na temperaturę składnikom.
Naklejka potwierdzająca wykonanie kontroli jakości zostaje umieszczona na każdym sprawdzonym pojemniku. Materiał z każdego pojemnika zostaje wymieszany, aby utworzyć badaną próbkę. Próbki są następnie mieszane, aby powstała rzeczywista próbka “złożona”. Podczas próbkowania, inspektor sprawdza powtarzalność tekstury i koloru produktu. Sprawdza również zapach lub brak zapachu. Pojemnik z próbkami zostaje oznaczony wewnętrznymi numerami, które zawierają numer pozycji i unikalny numer partii.

NOW nie wyznaje zasady dostaw surowców bez kontroli na wejściu. Wręcz przeciwnie, przeprowadzamy kilka działań konrolnych zanim nasi specjaliści rozważą wprowadzenie dostarczonych surowców do magazynu. Etap następujący bezpośrednio po dostawie surowców ma dla nas ogromne znaczenie, dlatego traktujemy go na równi z innymi etapami procesu produkcyjnego. W dłuższej perspektywie, szczegółowa kontrola pozwala zapewnić odpowiednią jakość od samego początku.
Analiza laboratoryjna
Tożsamość
Prowadzenie dokładnych badań tożsamości surowców to kluczowy etap produkcji wysokiej jakości wyrobów. Testy są wykonywane w celu potwierdzenia, że nasze składniki są odpowiedniej jakości.
Aktywność
Skuteczność wyrobów gotowych zależy od aktywności wykorzystanych surowców. Potwierdzenie aktywności surowców przed rozpoczęciem produkcji umożliwia nam oferowanie produktów gotowych, które działają zgodnie z obietnicami zapisanymi na etykiecie.
Drobnoustroje
Występowanie drobnoustrojów stanowi poważne naruszenie zasad bezpieczeństwa i może zatrzymać proces produkcyjny. Nasz nowoczesny zakład posiada wewnętrzne laboratorium mikrobiologiczne, co umożliwia wykrywanie niedopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych przed rozpoczęciem produkcji.

Badanie organoleptyczne
Pracownicy Działu Kontroli i Zapewnienia Jakości to doświadczeni i wykwalifikowani specjaliści w zakresie badania sensorycznego surowców. Ocena zapachu, wyglądu, tekstury, smaku i barwy surowców jest wyjątkowo skuteczny sposób zapewnienia jakości we wczesnym etapie produkcji.
Zanieczyszczenia
Dzięki stosowaniu nowoczesnych przyrządów, NOW prowadzi badania na szeroką skalę w zakresie obecności zanieczyszczeń takich jak metale ciężkie, pestycydy, parabeny, dioksyny i inne znane substancje.
Próbki surowców zostają zachowane do badania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Wdrożyliśmy właściwe techniki datowania i przechowywania, aby uporządkować próbki badanie przez mikrobiologów NOW.
Jakość badań przez cały czas trwania procesu

Próbka przed dostawą
- mikro, próba aktywności

Partia dostarczona. Tożsamość, Aktywność,
Bezpieczeństwo, Badanie organoleptyczne
(sensoryczne)

Podczas produkcji – próby fizyczne

Gotowy produkt
Mikro, próba aktywności, fizyczne, Rozpad,
Badanie organoleptyczne

Próbki zatrzymane - mikro, próba aktywności,
Badanie organoleptyczne (sensoryczne)
Zaawansowane badania mikrobiologiczne
To niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów w produkcji bezpiecznych, skutecznych produktów zdrowotnych. Nasz wydział badawczy posiada najnowocześniejsze laboratorium mikrobiologiczne. Jesteśmy jednym z niewielu producentów posiadających wewnętrzne laboratorium mikrobiologiczne, co pozwala nam wykonywać szybkie kontrole mikrobiologiczne.
Pod przewodem starszego specjalisty naukowego Dr Jon Cassista, zespół doświadczonych i wykwalifikowanych mikrobiologów korzysta z najnowszych technologii i zaawansowanych urządzeń. Dzięki temu nie tylko możemy podnieść poziom kontroli jakości, lecz również zbadać więcej próbek z większą dokładnością w znacznie krótszym czasie.
Dostarczane surowce i naturalne produkty żywieniowe, jak również suplementy produkowane poza terenem zakładu, są badane na obecność drobnoustrojów. Aby wyeliminować zanieczyszczenia mikrobiologiczne, prowadzimy kontrole w różnych punktach zakładu na obecność drobnoustrojów. Gotowe produkty są również badane na obecność zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

