Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/operation.php on line 216

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/operation.php on line 589

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/operation.php on line 593

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/operation.php on line 595

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/function/sklep.php on line 83

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /inc/function/sklep.php on line 83
Stewia - Produkty ze Stewi - Better Stevia
Dodaj opinię

Leonore

Bardzo dobra w smaku. Zawsze kupowałam ksylitol (jest drogi), a Stevii nie, odkąd posłodziłam sobie raz ka...

Magdalena Pawluczuk

Na wstępie dziękuję za możliwość przetestowania Better Stevii :) Jako cukrzyk, mam ograniczoną możliwo...

MAGDA

DLA MNIE SMAKIEM NIE RÓŻNI SIĘ OD CUKRU . SUPER

DLA PRZEMYSŁU

Składniki rośliny Stewia

Najważniejszymi składnikami rośliny są glikozydy Stewii, które są słodsze od cukru o 250 do 400 razy. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że nie mają kalorii. Całkowicie rozpuszczają się w wodzie, dzięki czemu ekstrakcja tych składników z liści jest łatwa i naturalna. Dwa najistotniejsze glikozydy to Steviozyd i Rebaudiozyd-A, odporne na temperaturę do
200°C. Te dwa składniki są niezbędne do stworzenia ze Stewii handlowych produktów, typu Better Stevia™.

Suszone liście są od 15 do 30 razy słodsze niż liście cukru trzcinowego. Glikozydy steviolu dają słodki smak liściom Stewii. Każdy z dwóch komponentów składających się na słodycz rośliny posiada własne wyjątkowe właściwości.

Steviozyd (stevioside) jest odporniejszy na działanie wysokich temperatur niż Reb A, ale pozostawia odrobinę bardziej gorzki posmak. W preparatach Stewii występują także inne glikozydy, takie jak Rebaudiozyd C (R-C), Dulkozyd A, Rubusoside, Steviolbioside oraz Rebaudiozyd B (R-B).
Reb C również przyczynia się do gorzkiego posmaku, dlatego też Stewia powinna zawierać ponad 90% Reb-A, by zredukować ten smak.

Stewia różni się bardzo od innych substancji słodzących i z pewnością stanowi bezpieczną i smaczną alternatywę dla cukru. Co ważniejsze, jest to substancja słodząca, całkowicie naturalna, bo pochodzenia ziołowego. Zwiększa ona słodycz żywności i napojów nie zawierając przy tym kalorii, co czyni ją rośliną tym bardziej niezwykłą.

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie produktami organicznymi. Coraz więcej konsumentów poszukuje naturalnych produktów słodzących, takich jak Better Stevia™.

Serwis odwiedziło: 1048717 osób, obecnie na stronie przebywa: 2 osoby
Projekt MediaLab